Een kaak- en gebitsingreep voor volwassenen

Er wordt wel eens gezegd dat een glimlach je hele dag in één klap goed kan maken. Tenminste, dat wordt gezegd. Wel is het uit onderzoek gebleken dat je gelukkig kan worden door interactie te hebben met anderen. Denk daarbij aan een gesprekje met collega’s, kennissen of vrienden, of een plotselinge ontmoeting met een onbekende. Door een vriendschappelijk gesprek gaat het glimlachen haast vanzelf. Voor de meeste mensen is het dan ook zeer belangrijk om een mooie glimlach te kunnen presenteren. Vandaar dat het ook niet vreemd is dat steeds meer mensen iets laten doen aan hun gebit; steeds meer volwassenen tussen de achttien en vijftig jaar nemen nog een beugel.

Een beugel volwassene krijgt dezelfde behandeling als een beugel voor kinderen. Om te beginnen wordt de kaak- en gebitssituatie gepeild door middel van gipsen gebitsmodellen en daarnaast ook röntgenfoto’s. Vervolgens wordt er gekeken welke beugelbehandeling het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Waar je wel rekening mee moet houden is dat orthodontie voor volwassenen niet vergoed zal worden wanneer je alleen gebruik maakt van een basisverzekering.

Het kan echter zo zijn dat sommige gebitsproblemen niet alleen kunnen worden verholpen met behulp van orthodontie. Dit komt vooral voor bij volwassenen die een afwijkende stand van de boven- en/of onderkaak hebben. Er kan dan gebruik worden gemaakt van een kaakcorrectie.

De kaakcorrectie vindt altijd plaats onder algehele narcose. Jouw behandelend anesthesist zal je dan van tevoren vertellen hoe de ingreep in zijn werking zal gaan. Tijdens de operatie zelf, die een aantal uren kan duren, wordt de kaak verschoven. Ze maken dan een kleine snede in het bod. De ingreep vindt dan ook volledig plaats in de mond, waardoor er geen littekens aan de buitenkant zullen ontstaan. Eén of twee weken na de ingreep kunnen de dagelijkse activiteiten gewoon weer worden hervat.

Niet gecategoriseerd

Reginald Obrien